dinsdag 25 februari 2014

Verse tomaten-basilicumsoep

4 personen
45 (of 30*) minuten

Ingrediënten
750 gr grote, rijpe tomaten
6 el olijfolie
6 teentjes knoflook, heel gelaten (niet schrikken, lees verder!)
1 grote ui, gesnipperd
2 laurierblaadjes
1 aardappel, in kleine blokjes
1 l groentebouillon
Zeezout en witte peper
2 el tomatenpuree
2 el gehakte verse basilicum of 2 tl gedroogde basilicum
4 tl rode pesto (optioneel)

Bereiding
Ontvel eerst de tomaten (dompel ze 10 seconden onder in kokend water, leg ze daarna in koud water en verwijder de velletjes. Snij de tomaten in vier stukken en gooi de zaadjes weg).

Verhit de olijfolie in een pan en voeg de knoflookteentjes toe. Bak de goudbruin, neem ze uit de pan en gooi ze weg. Fruit de ui 5 minuten in de knoflookolie zacht. Voeg de tomaten en laurier toe en laat ze op een laag vuur, regelmatig roeren, 15-20 minuten sudderen. Roer de aardappel erdoor en stoof deze 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, dek de pan af en laat de inhoud nog een kwartiertje sudderen.
Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg naar smaak wat tomatenpuree toe (hangt af van de rijpheid van de tomaten). Verwijder daarna de laurierblaadjes, voeg de basilicum toe en pureer de soep in de pan met een staafmixer of doe het in de keukenmachine. Verwarm daarna de soep nog even. Garneer met pesto of basilicum.

*Variatietip: in plaats van verse tomaten kun je ook 2 blikken tomatenblokjes (met sap) gebruiken. Het is sneller, want je hoeft ze maar 5 minuten te stoven in de knoflookolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten